Chantal Verelst

Geboren: Clinge (Nederland) 09/07/1970

Op negenjarige leeftijd startte Chantal met notenleer op de muziekacademie van Sint-Niklaas. Een jaar later, in 1980, kwam daar een instrument bij: ze koos in de eerste instantie voor dwarsfluit. Omdat haar 'scherpe gehoor' tijdens de dictees niet in dovemansoren was gevallen, adviseerde de muziekschool haar om naast dwarsfluit ook viool te volgen. En dus trok Chantal met twee instrumenten richting Sint-Niklaas. Na een jaar moest een keuze worden gemaakt. Intussen was viool de grote liefde geworden en dus was de keuze snel gemaakt. Meerdere jaren speelde ze mee in het symfonisch orkest van de muziekacademie en in verschillende kamermuziekensembles.

Drieske Nijpers
Na vier jaar vioolles begon het enthousiasme van Chantal een beetje te verslappen: toch al vier jaar les en steeds maar oefenen, en nog steeds geen echt mooi geluid uit die viool te krijgen… je zou voor minder die viool aan de wilgen hangen. Monique Moorthamer, de vioollerares, kwam met de juiste oplossing: ze stelde voor om eens mee te spelen met het muzikaal ensemble van de volkskunstgroep Drieske Nijpers in Sint-Gillis-Waas. Dat bleek een schot in de roos! Niet alleen het enthousiasme voor de viool kwam terug, er kwam een nieuwe liefde bij: die voor de volksmuziek.

Draad weer opgepikt
Door haar studie kwam de vioolles een aantal jaar op een laag pitje te staan. Maar in 1994 pakte Chantal de draad weer op om in 1995 haar laatste jaar aan de muziekacademie succesvol af te sluiten.

Vlaamse en Poolse folk
Tot 2002 bleef Chantal muzikant bij het muzikaal ensemble van Driekse Nijpers. Ze trok met de groep verschillende malen naar het buitenland om zo de muzikale horzon te verbreden.
Gebeten door de folkmicrobe, speelde ze ook vijf jaar lang (van 1990 tot 1995) bij de Poolse volksdansgroep Pofajdok (Hulst, Nederland).

Jan en Alleman
In 1996 speelde Chantal voor het eerst mee met het volksorkest van Jan en Alleman. Door omstandigheden kwam er in 1999 een onderbreking van enkele jaren, maar sinds 2002 maakt ze weer deel uit van de groep.