Jan Geuns

Geboren: Wijchmaal 28/04/1947

Muzikale opvoeding:
Van jongs af aan: notenleer en accordeon bij Juffrouw Lenders, Peer
Viool en trompet bij zijn kozijn Guillaume Geuns, Neerpelt
Muziekacademie Genk: Notenleer, harmonieleer, viool
Vervolmaking viool aan conservatorium van Leuven (Martin Tytgat) en aan de academie van Tervuren ( Jenny Spanoghe)
Klarinet bij Anneleen Nauwelaerts en Erwin De Ryck, Academie van Haasrode (momenteel hogere graad 3)

In zijn apenjaren:
Samen met kozijn Ludo trokken ze rond in Limburg met een typische “jazz” (= accordeon en drumstel) en verzorgden tal van boerenbruiloften en dansavonden her en der georganiseerd op grote boerderijen. Er werd dan handig gebruik gemaakt van de kachelpook om een partnerwissel op te leggen aan de dansers of om een vermenigvuldigingsdans te leiden.

Al vroeg in de collegetijd werd dansorkest “The Mockkings” opgericht waarmee ze Vlaamse kermissen en feesten opluisterden in danstenten of grote graanschuren. Dit waren de Boombals avant la lettre!
Tot razernij van de pastoor van Achel speelde The Mockkings vrij veel Twist die toen in de mode was. De radeloze pastoor trommelde een tiental muzikanten van de plaatselijke fanfare op en trok de versterker van The Mockkings uit. De fanfaremuzikanten konden uiteraard het jonge volkje niet meer boeien en na hun eerste marske, dienden ze op te krassen. Als reactie op de pastoor werd voor de rest van de avond alleen nog twist gespeeld: zelfs walskes en tango’s werden verwrongen tot twist.

Studententijd:
symfonie-orkest van de universiteit.

Daarna:
in orkest van Carl Herberger: concerten Weense muziek met o.a. Eva Maria en Margrite Schramm, en Weense balavonden met zeer veel walsen, tango’s, charleston e.a. ballroom dansen.

1981:
oprichting Jan en Alleman, LP opnames, CD. Er werden optredens verzorgd in Vlaanderen, Wallonië, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk.

1990:
oprichting Jan en Christine: viool en accordeon
Geregeld ging Jan meespelen voor de begeleiding van volksdansen in diverse volksdansgroepen.

Sinds 2006:
klarinet in Koninklijke Harmonie De Weergalm uit Blanden.