Jan Van den Eede

Geboren: St-Agatha-Berchem 26/02/1962

1970 – 1977:
zijn muzikale jeugdjaren - piano en saxofoon

Jan is zijn muziekopleiding gestart in de muziekschool van St-Agatha-Berchem toen hij 8 jaar oud was. Zijn eerste instrument was de piano. Een dappere lerares probeerde de kleine Jan te motiveren voor de tijdloze schoonheid van de klassieke pianosonates en de eindeloze toonladders. De strijd was echter bij voorbaat verloren. Op 14-jarige leeftijd wilde hij eindelijk eens “modernere” muziek spelen en besloot hij saxofoon te leren. De saxofoon kreeg hij in bruikleen van de fanfare de Werkmansvrienden in St-Agatha-Berchem en na enkele weken was hij al spelend lid bij deze fanfare.
Een jaar later ging Jan op internaat en kwam er een abrupt einde aan zijn prille muzikale carrière.

1977 – 1997:
gGedurende 20 jaar heeft Jan geen muziekinstrument aangeraakt.

1997 – heden:
zijn tweede muzikale jeugd - klarinet

Op een avond staat Ivan Meyers, chef van het Trompetterkorps te Paard van de Rijkswacht en dirigent van de fanfare van Blanden, voor de deur van Jan, met in zijn handen een klarinet. Twee maanden later zit Jan, in het begin als enige klarinetspeler, tussen de bugels van de fanfare. In de loop van de volgende jaren groeit de groep houtblazers in die mate dat de fanfare zichzelf in 2003 omdoopt tot harmonie (www.harmonieblanden.be)

In september 1998 gaat Jan opnieuw gedurende 5 jaar naar de muziekacademie van Haasrode waar hij klarinetles krijgt van Erwin De Ryck.

In deze periode speelt Jan ook enkele jaren samen met de “21 Music Makers”, een klein orkestje dat vooral samengesteld is uit oud-leden van militaire muziekkapellen en dat populaire en jazzy muziek speelt bij personeelsfeestjes en recepties. Dit orkestje is gekend voor zijn onverwachte improvisaties waarbij ze regelmatig eens afwijken van de partituur. De orkestleider, Michel Carème, zegt dan ook steevast voor de aanvang van elk stuk : “ Messieurs, bonne chance, rendez-vous à la fin ”.

Sinds 2006 speelt Jan klarinet bij Jan en Alleman.